Halaman

Isnin, Jun 13, 2011

Tingkatkan Pengorbanan

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
~Salam UkhuwahFillah~

Hidayah Itu Milik Allah
Alhamdulillah

Ketika sedang merayau-rayau di muka buku (telah dibahasa Melayukan),sempat singgah di group Kem Remaja Islam 2011 (KK).Apa yang menariknnya adalah perkongsian Abang Nuralim .Video yang memaparkan sebanyak 17 orang yang telah mendapat hidayah Allah untuk memeluk agama-Nya.

SubhanAllah.

Meremang bulu roma saya sewaktu melihat dan mendengar jeritan Allahuakbar dan saya merasa seperti ingin mengalir air mata melihat video tersebut.Kalau nak lihat boleh Klik Sini.

Bukanlah video ini sedih,tapi saya merasakan bagaimana masyarakat hari ini sudah mula mendekati Islam. Masyarakat bukan Islam sudah mula untuk mencari dan mengenali Islam.Ramai orang Kristian sudah mula menemui kebenaran dan mengambil Islam sebagai agama pegangan mereka.

Inilah dia,hikmah disebalik setiap peristiwa yang berlaku yang dilemparkan ke atas umat Islam oleh Barat. Bagaimana peristiwa 11 September lalu,yang mana Amerika dengan sewenang-wenangnya menghukum Islam adalah sebagai dalang kejadian tersebut.Imej Islam diburukkan oleh pihak Barat.

Daripada kejadian itu,ada kelompok masyarakat yang telah tertipu dengan tipu daya Amerika dengan sama sahaja terus menghukum Islam sebagai pengganas.Tapi,perlu diketahui bahawa sejak peristiwa itu,ramai golongan masyarakat dunia mula mengkaji Islam,mula untuk memahami ajaran Islam sehingga ramai orang Barat dan Eropah telah memeluk Islam.

Allahu Akbar..!

Kalau kita lihat saja pada hari ini,Islam ini mula tumbuh bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan.Hal ini menyebabkan musuh-musuh Allah mula gentar dan tidak duduk diam.Dalam satu temubual untuk Ventican Newspaper,Monsignor Formenti berkata "For the first time in history we are no longer at the top. The Muslims have overtaken us,"  Ucapan ini boleh dibaca di Sini.


Kini,kita telah lihat ramai yang telah memeluk Islam.Malah apa yang saya dan mungkin kita semua dapat lihat bagaimana golongan saudara baru kita ini kelihatan lebih Islamik daripada kita yang sudah Islam sejak lahir. Kadang-kadang ada diantara saudara baru yang bergelar ustaz dan ustazah,malah ada juga diantara mereka ini lebih menjaga syariat Allah.


Kita lihat bagaimana golongan muallaf,mereka begitu menjaga Islam dengan sepenuh hati mereka.Ini kerana mereka telah bersusah payah,berkorban demi mencari satu kebenaran yakni Islam.Inilah pengorbanan mereka  yang besar yang mana membuatkan mereka benar-benar memelihara agama Islam yang baru dianuti.


Agak berbeza dengan masyarakat yang memang telah Islam sejak lahirnya.Mungkin tidak pernah merasa pengorbanan dalam mencari kebenaran ini yang membuatkan diri kita ini sudah merasa senang.Tapi perlu kita ingat bahawa,kita perlu sentiasa bersyukur kerana telah di pilih oleh Allah sebagai Islam sejak lahir.KeIslaman sejak lahir sepatutnya kita baggakan dan kita tunjukkan imej Islam itu kepada masyarakat luar.


Pengorbanan yang dilakukan oleh golongan saudara baru kita begitu tinggi.Mereka sanggup berkorban meninggalkan kenikmatan yang sebelum ini dinikmati,berkorban nyawa mereka kerna ada diantara mereka yang diancam dengan nyawa semata-mata untuk mencari Islam.Ada juga yang dibuang keluarga hanya kerana  mencari Islam.Inilah antara pengorbanan besar golongan saudara baru yang perlu kita ambil sebagai satu dorongan buat diri kita dalam mempertingkatkan diri kita menjadi Islam yang sejati.


Sebagai seorang yang telah terpilih menjadi seorang Islam,sepatutnya jangan kita pernah merasa cukup walaupun telah berpuluh-puluh tahun kita sebagai Islam.Sepatutnya kita perlu sentiasa mencari ilmu dan menimba ilmu pengetahuan demi menambah kepercayaan dan keimanan kita kepada Allah s.w.t..


Andai bukan Islam sahaja mampu berkorban hanya kerana mencari Islam,maka marilah kita tingkatkan pengorbanan diri kita dalam usaha menjadi seorang mukmin yang bertaqwa.


Semoga Allah Permudahkan..Tiada ulasan: