Halaman

Rabu, Julai 20, 2011

Apa tanda sayang seorang anak..?

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
~Salam UkhuwahFillah~

Apa tanda sayang kita kepada 'mereka'..?

"Apa tanda sayang kamu kat ibu bapa kamu..?"

Itu dia,satu persoalan yang mana ditujukan oleh ustaz saya kepada seorang pelajar.Namun,saya ambil soalan itu untuk diri saya.

Untuk dipersoalakan pada diri.Untuk merenung pada diri dan muhasabah diri.

Anda..?

Cuba tanya diri kita semua,apa tanda sayang kita kepada ibu bapa kita..?


Tanda sayang hari ini

Pada hari ini,kalau kita soal persoalan "apakah tanda kita sayang kepada ibu bapa?" sudah tentu kita akan mendapat pelbagai jawapan.

"tanda saya sayang dengan ibu bapa saya adalah selalu dengar cakap mereka"

"tanda saya sayang dengan ibu bapa saya ialah mencium tangan mereka sebelum ke mana-mana"

"tanda saya sayang dengan ibu bapa saya adalah dengan saya menghadiahkan sebuah rumah kepada mereka"

dan banyak lagi jawapan-jawapan yang boleh difikirkan oleh anak masa kini.

Namun,adakah benar itu tanda sayang kita kepada insan yang selama ini begitu banyak berjasa kepada kita.? Memang jawapan dengar cakap,mencium tangan,menghadiahkan rumah itu juga adalah tanda sayang,namun adakah dalam pemikiran kita hanya terhad kepada perkara-perkara seperti itu.?

Sudah cukupkah tanda sayang kita itu..? atau ada lagi yang masih lupa untuk kita lakukan..?

Soal diri kita sendiri dan jawab guna hati kita.


Tanda sayang yang sebenar

Sayang.

Satu perkataan yang menggambarkan pelbagai cerita.Satu perkataan yang tidak pernah lenggang dari 'dunia kebahagiaan',satu perkataan ringkas namun penuh makna dan mampu memberikan impak kepada sesiapa yang menyayangi dan siapa yang disayangi.

Bagaimana tanda sayang kita kepada ibu bapa..?

Seorang anak yang mengatakan mereka sayang kepada ibu bapa mereka tidak cukup hanya dengan kata-kata,tidak cukup dengan memberikan wang setiap bulan,namun,sebagai tanda sayang kita kepada mereka adalah menjadi anak yang memberikan kegembiraan serta kebahagiaan jiwa ibu bapa kita.

Anak soleh dan solehah.

Mungkin perkara ini dianggap remah,namun perlu kita ingat bahawa di akhirat kelak ibu bapa kita akan dipersoalkan oleh Allah tentang diri anak-anaknya.Jadi,sebagai tanda sayang kita kepada ibu bapa,maka alangkah baiknya andai kita menjadi anak soleh dan solehah.Ibu bapa pasti senang bersama kita di dunia ini,dan dengan izin-Nya akan senang juga di alam kubur hingga ke alam akhirat.

Persoalannya disini.sudahkah kita memperbaiki diri kita untuk menjadi anak soleh dan solehah.?

kalau belum,sama-sama kita perbaiki diri kita untuk menjadi anak soleh untuk kedua orang ibu bapa kita.

Sabda Rasulullah s.a.w.
"bila mati anak adam,maka terputuslah segala amalnya kecuali tiga perkara iaitu sedekah jariah,ilmu yang bermanfaat dan doa dari ANAK YANG SOLEH"
Allahu Rabbi..

Beruntung sungguh ibu bapa yang mempunyai anak soleh.Tika mana diri bersendiriran di dalam kubur yang gelap,anak yang soleh berdoa untuk ibu bapa.Itulah tanda sayang sebenar seorang anak kepada ibunya.

Kita tidak mahu kata-kata sayang kita itu hanya sampai tangisan di tepi pusara ibu bapa kita,tapi biarlah tanda kasih sayang kita kepada mereka itu hingga memberikan kebahagiaan dan keselamatan bagi mereka di alam seterusnya setelah meninggalkan kehidupan dunia.


Mari.Perbetulkan tanda sayang kita

Mari...

Saya mengajak diri saya dan kita semua untuk sama-sama kembali perbetulkan tanda kasih sayang,kecintaan kita kepada ibu bapa kita.

Jangan fikir dengan memberikan wang beribu-ribu itu cukup sebagai tanda sayang kita kepada ibu bapa kita, jangan fikir dengan menghadiahkan kereta mewah untuk ibu bapa kita itu sudah cukup sebagai tanda sayang.

Mari kita perbaiki diri kita untuk menunjukkan rasa cinta dan sayang kita kepada ibu bapa kita dengan menjadi anak soleh dan solehah.Menjadi anak yang sering menghadiahkan senyuman buat ibu bapa.Menjadi anak yang membuatkan ibu bapa sentiasa gembira dan tenteram.Menjadi anak yang bakal mendoakan ibu bapa ketika mana mereka telah tiada kelak dan moga dengan izin-Nya bakal menjadi anak yang memberikan 'keselamatan' di dunia dan akhirat buat ibu bapa.

Binalah kasih sayang hingga syurga,bukan hanya berakhir dengan tangisan di tepi pusara ayah ibu...
Tiada ulasan: