Halaman

Sabtu, Julai 02, 2011

Awas..! Jangan sombong di hadapan Allah..!

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
~Salam UkhuwahFillah~

Jangan menjadi hamba-Nya yang sombong
Alhamdulillah

Syukur kepada Allah kerana dengan rahmat-Nya,saya dapat update blog pada hari ini.Setelah beberapa hari ini agak sibuk menyiapkan kerja kursus dan kelas tambahan,membuatkan keterbatasan dari segi waktu untuk menulis di 'Cahaya Agama Allah' ini.

Ok,panjang pula nanti cerita saya..Hehe...

Jum kita masuk ke dunia 'Cahaya Agama Allah'.

Sombong..!

Itu adalah perkataan sesuai ditujukan kepada manusia-manusia yang selepas solatnya tidak membaca doa memohon kepada Allah.

Saya melihat setiap kali selepas solat jumaat,selesai sahaja memberi salam,hampir setengah jemaah yang solat jumaat yang terus sahaja angkat dan melangkah keluar tanpa membaca doa memohon kepada Allah.Entah kenapa mereka sanggup melakukan hal ini dihadapan Allah.

Benar bukan..?

Inilah sikap masyarakat Islam hari ini,dimana selepas sahaja memberi salam,terus angkat melangkah keluar dari Masjid seolah-olah ada urusan yang begitu besar daripada meluangkan masa beberapa minit untuk menadah tangan memohon dihadapan Allah.

Adakah solat yang kita kerjakan itu kita yakin diterima oleh Allah..? Maka berdoalah kepada-Nya "Wahai Tuhanku Ya Allah,terima solat hamba-Mu yang hina ini.Sesungguhnya inilah yang termampu hamba-Mu ini laksanakan".Berdoalah juga buat ibu bapa kita,saudara mara kita,teman,sahabat dan kaum muslimin yang lain. Tidak rugi kita duduk untuk menadah tangan dihadapan Allah selepas solat.Allah tidak meminta duit pun dari kita,jadi kenapa kita susah sekali untuk memohon kepada-Nya.Mengapa kita berani untuk berlaku sombong dihadapan Allah dengan tidak berdoa dan memohon kepada-Nya..?

Perkara ini mungkin dilihat satu perkara remah oleh sesetengah masyarakat hari ini,namun perlu kita ingat dan ketahui bahawa kita boleh menjadi seorang hamba yang sombong kepada Allah andai kita malas untuk berdoa kepada-Nya.

Cuba kita persoalkan diri kita.Siapa kita dimuka bumi ini..?

Hamba atau Pencipta..?

Sudah tentu hamba.Hamba yang hina dan serba kekurangan.Jadi,kenapa kita begitu mengambil ringat akan kepentingan doa.Kenapa agak susah untuk meluangkan masa beberapa minit untuk meminta daripada Allah.Bukankah selepas solat itu waktu yang mustajab untuk kita berdoa.

Kalau kita lihat,ada orang yang teresak-esak menangis memohon kepada Allah,kerana dia tahu statusnya sebagai hamba.Saya pernah beberapa kali menjumpai individu yang menangis begitu teresa-esak ketika berdoa selepas solat.Saat mendengar tangisan dan melihat orangnya,saya merasa terpukul dan persoalan "siapa aku dihadapan-Mu Ya Allah"

Msyarakat kita hari ini juga selalu kata "jangan sombong" ,perkata itu selalunya hanya tujukan buat sesama manusia.Supaya jangan sombong kepada orang lain.Namun jarang sekali kita mendengar kata-kata "jangan sombong" itu kita jadikan dalam urusan kita dengan Allah.Supaya jangan sombong kepada Allah Rabbul Alamin.

Jadi,marilah sama-sama kita menjadi hamba Allah yang sedar akan statusnya dimuka bumi ini.Luangkan masa hanya beberapa minit untuk menadah tangan memohon kepada Allah.Jangan disebabkan urusan dunia atau tidak mahu kesesakan jalan raya,kita menjadi hamba Allah yang sombong hanya kerana tidak berdoa kepada-Nya.

Ketahuilah,bahawa Allah sentiasa menanti doa-doa hamba-Nya.

Tiada ulasan: