Halaman

Khamis, Mei 24, 2012

Kenangan di ITP


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
~ Salam UkhuwahFillah ~ 


No rumah ..
Rindu geng dalam rumah ini ..Haha

Alhamdulillah .
Huh ..berbulan2 sudah tak mengupdate blog ini rupanya ..Hoho  .. Sampai ada yang bertanya " Lama x update blog " ..Haha ,btw,tak sangka pula ada pembaca yang mengikuti perkambangan blog ini .
Syukur ,moga setiap penulisan disini mendapat keberkatan Allah swt & bermanfaat buat diri saya sendiri dan  anda yang sedang membaca .. =)

Ok .
Alhamdulillah ,blog ini dengan wajah baru setelah lama terbiar ,saya ingin menukarkan sedikit 'rupa paras' kerana saya sudah bosan dengan yang lama ..Haha . Harap yang baru ini lebih simple dan menyenangkan .

Berkenaan dengan tajuk ,mesti ada yang bertanya2 apa ITP ..? Ok,ITP adalah Intitut Teknologi Pertama dibawah bumbung Legenda Education Group yang terletak di Negeri Sembilan .

Pada bulan lepas saya telah menjejakkan kaki ke ITP untuk menyambung pembelajaran dalam bidang Kejuruteraan Mekanikal . Pertama kali sampai disana,memang seronok sebab sekitarnya yang ok dan pastinya apartment pelajar yang selesa .. Haha

Namun ,setelah menduduki orentasi selama 3 minggu , menduduki peperiksaan International English Language Testing Syestem (IELTS) dengan cuma mendapat Band 5 ,dan telah mula memasuki kelas , akhirnya keptusan dibuat untuk keluar dari tempat itu .

Kenapa ..?

Sebab mendapat tawaran untuk belajar ke Univerisiti Islam Antarabangsa Malaysia . Yahh ..! pada mulanya sangat susah membuat keptusan untuk keluar atau tidak ..Berhari-hari memikirkan keputusan yang harus diambil . Mesej orang itu ..Mesej orang ini .. cari di google pasal itu ..cari di google pasal ini ... Cari kelebihan itu ..cari kelebihan ini ...

Alhamdulillah , saya telah membuat keputusan keluar dari ITP dan memilih untuk ke UIAM . ^_^

Namun ,dalam pengurusan keluar saya terpaksa berjumpa dengan orang2 di pejabat dan berjumpa orang itu ,orang ini untuk meminta tandatangan untuk borang keluar . Macam2 yang saya dapat setelah mereka tahu saya akan ke UIA . Ada yang tanya " apa yang kau nak jadi ambik Human Science ni ..? kalau kau kat sini dah nampak dah habis belajar jadi engineer ."  Ada lagi " Apa kamu dapat dengan Human Science ..? kamu akan menyesal nanti ..! saya pasti,kamu akan menyesal ..! "

Namun ,saya cuba tidak endahkan kata-kata mereka ,dan senior saya ada kata " Mereka tu nak duit kau saja ,sebab tu tak suruh kau keluar " ..

Namun ada pula yang menyokong " dapat UIA ..? Bagus, kakak pun dari UIA,pergilah .." . " Wah ,dapat UIA ,bagus tu ,pergi je .."

Huh ..pada saya ,kedua-duanya ada kelebihan dan kekurangan masing-masing .Memang di ITP ,sijilnya orang kata berharga sebab dari Conventry University dan programnya adalah program dari UK . Jadi engineer, bukan cuma boleh bekerja di Malaysia,tapi boleh bekerja sampai ke luar negara seperti ke Dubai , Brunei ,dan banyak lagi negara-negara Komenwel .

Ada yang kata rugi saya keluar ,walaubagaimanapun ,saya yakin akan rezki dari Allah . Ustaz saya pernah kata kat saya " kalau kita jaga hak Allah ,Allah akan jaga hak kita " .. Jadi ,apa yang perlu saya lakukan dalam hidup ini adalah dengan sentiasa jaga hak Allah ,dan pasti Allah juga akan jaga hak kita.

Namun ,apa-apa pun perjalanan ini masih jauh ..Perlu untuk ditempuh dengan baik dan bijaksana . InsyaAllah , perjalanan selepas ini lebih baik . Pusat Asasi Univerisiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) akan ku duduki . Alhamdulillah .  =)
Doakan perjalanan saya selepas ini ..! ;)
Jum tengok gambar2 kenangan di ITP .. Hoho
...
Ruang Makan 

Ruang Tamu + housemate ..Haha

Meja study yang baru sebanyak 6 buah untuk serumah ..
telah dijadikan 2 buah darinya sebagai meja makan ..hahha

View from our apartment

....


Dapur

Taman tempet main futsal ..badminton .. sepak takraw ..
tempat lepak sampai tgh mlm .. =)

Pokok besar .. ! 

Lobby 


------------
International Islamic Univeristy Malaysia (IIUM)


PUSAT ASASI IIUM