Halaman

Jumaat, Jun 15, 2012

Coretan di CFS IIUM


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
~Salam UkhuwahFillah~ 


Centre for Foundation Studies
International Islamic University Malaysia

Alhamdulillah .
Selawat & salam diucapkan kepada junjungan mulia kekasih Allah ,Muhammad saw serta ahli keluarganya dan sahabat2nya yang mulia .

Syukur kerana telah diberikan kesempatan masa dan kekuatan untuk jari ini terus menari-menari di atas papan kekunci ini memberikan sesuatu untuk dijadikan bahan bacaan anda .. ^^
Moga setiap tulisan ini membawa manfaat dan mendapat redha-Nya .. Ameen .. :)

Alhamdulillah ,
Hari ini 15.06.2012 merupakan Jumaat yang ke-2 saya berada di Pusat Asasi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia .
Tidak menyangka besarnya akan rezki Allah sehingga terpilih menjadi salah seorang pelajar di UIAM ini .
Menurut keterangan yang disampaikan oleh pihak universiti, sebanyak 200 +++ (ratus ribu) jumlah pemohon ke UIAM ,tapi hanya sebanyak 5+++ sahaja yang layak .

Tiada kata lain yang layak diucapkan melainkan ucapan tahmid kepada-Nya .. Alhamdulillah .


Biah Solehah

Alhamdulillah , kalau hendak menceritakan tentang suasana/keadaan di CFS IIUM ,memang ianya satu yang berlainana dari universiti yang lain . Biah Solehah merupakan suasana yang menenangkan dimana environment Islamik yang melanda bumi CFS IIUM ini , keadaan palajarnya yang menutup aurat disetiap tempat , bersukan dengan cara Islami , dan banyak lagi yang tidak akan dapat di tempat lain .. Hehe

Bagi saya suasana Islami adalah satu suasana yang 'bernilai' dan diperlukan di dalam institusi pendidikan dan ianya perlu diperluaskan di dalam masyarakat hari ini .

CFS IIUM banyak mengajar di mana setiap pelajar diingatkan tentang ikhtilat (hubungan lelaki & perempuan) dan disini terdapat banyak majlis ilmu , poster-poster dakwah , dan bila anda berjalan-jalan dalam kawasan CFS ni anda pasti akan melihat papan tanda Islami seperti ucapan zikir & peringatan .. bolehlah sambil jongging , sambil berzikir dan ingat Allah .. ^_^

Perasaan Bila ke CFS IIUM ..?

Huhu .. Apa yang hendak saya katakan eh ..? Haha

Syukur sangat-sangat bila terpilih menjadi pelajar di Pusat Asasi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia ini .

Sewaktu meninggalkan bumi Miri,Sarawak untuk ke Kuala Lumpur ,hati ini merasa begitu teruja untuk memijakkan kaki ke IIUM ini ..hahah ,sehingga ketika di dalam teksi (sewaktu otw ke CFS) kepala asyik mencari-mencari dimanakah CFS ni ..Hahaha



Kedatangan seorang diri ke sini merupakan satu yang saya tidak suka .. :( ..haha
Memandangkan ayah sedang berada di Amsterdam ,jadi mak saya tidak dapat menghantar saya sewaktu pendaftaran ..Huhu (sedih siot) ..

Sedihnya bila masa pendaftaran , (betul2 nak mengalirkan air mata masa tu) bila menanti giliran pendaftaran sambil melihat ramainya yang datang dan melihat ibu bapa pelajar lain yang hadir sekali .. Huhu 
Dalam hati berkata "Ya Allah ,mesti mak ngan ayah seronok kalau dapat bersama-sama hari ni" ..
Tapi ,apa boleh buat ,kehidupan kena diteruskan untuk sentiasa berusaha sendiri . ! .. Yeah ..! :D

Apa yang seronoknya juga ialah dapat duduk kat Mahallah Fatimah Az Zahra [FZC].. Yeah ..! (nama Mahallah perempuan,tapi lelaki yg duduk) ..haha
Syukur ,akhirnya dapat tempat yang memang di impikan.. Haha , FZC memang best ..tak macam Mahallah Abu Bakar [ABC] dan Mahallah Umar Khattab [UKC] .. haha , FZC macam apartment pun ada ,terdapat 4 bilik (1 bilik 4 org/3 bilik 2 org) dan ada 2 tandas sekali dan terdapat tempat menyidai pakaian dan balconi ..Huhu  ,tapi FZC adalah mahallah yang paling jauh diantara Mahallah yang lain ..tak banyak facilities seperti cafe ,kiosk, dan lain ..tapi ada tempat pinjam fixie untuk round-round dalam cfs .. haha
Memang syok .. Hidup macam berkeluarga pula kami disini ..Riuh rendah di dalam rumah ini ..saling kejut kawan-kawan untuk bangun subuh ..solat berjemaah sama-sama .. baca quran .. main game .. bersukan ..makan ..cerita hantu sama-sama ..nyanyi sama-sama ..dan banyak lagi ..Hahaha
Best dapat jumpa kenalan dari Kelantan,Melaka,Johor,KL,Negeri Sembilan .. :

Moga Allah pelihara ukhuwah kami .. :)


Exam ..! 

Yeah ..! mungkin EXAM adalah yang paling ramai orang tidak suka .. Hehe .. tapi bila anda masuk CFS IIUM ,minggu Ta'aruf (minggu orentasi) dan ada exam yang disediakan .. 
EPT - English Placement Test
APT - Arabic Placement Test
TeNT - Tilawah Entrance Test
FKT - Fundamental Knowledge Test

Amacam ..? ada brani ,..? Haha 

Alhamdulillah ,dapat keptusan band 5 untuk EPT dan semestinya Level 1 untuk APT .. untuk TeNT pula kena masuk kelas Tilawah ( ada juga Study Circle, Fadhu'Ain) ..

Tak sabar nak mulakan kelas ..
Untuk students Human Science ,bila EPT dapat band 5 dan ke atas ,jadi tempat pengajian cuma 1 tahun lebih .. dan boleh terus masuk kelas dan belajar core course untuk HS .. Tapi bila dapat EPT band 4 dan ke bawah ,jadi kena masuk kelas bahasa dulu baru boleh masuk kelas untuk belajar core course untuk HS .. 

Kenapa ..? Sebab semua pembelajaran di CFS adalah dalam bahasa English ..

So,kena buat yang terbaik untuk EPT & APT (menentukn tempat pengajian di CFS) ..
Untuk APT ,kalau yang memang tak da basic Arab macam saya ..haha ,boleh je tinggalkn kertas tu kosong ... ^^  Sewaktu exam,masih ingat saya tidak buat apa-apa ..kertas tu bersih dan keluar awal dari bilik peperiksaan setelah 30 minit masa pertama .. Hahha .. bukan saya sorang tau ,ada lagi pelajar2 lain .. Banyak yang keluar ..hahahaha ..Btw ,jangan risau sebab nanti akan belajar arab dari basic .. Yes ..! 

CFS mengajar jadi Mat Salleh dan Pak Arab ..kah3 ..


Penutup 

Alhamdulillah .
Syukur lagi kepada-Nya ,walaupun hakikatnya ucapan ini tidak cukup hendak dibandingkan dengan nikmat yang telah diterima .. 

" UIA bukan tempat orang baik-baik ,tapi UIA tempat orang nak jadi baik" ..-Shamiel Fikri (Senior,LAW)

Huhu ,suka akan kata-kata itu ...

Yes ..! UIA bukan tempat orang baik-baiik ,tapi tempat orang nak jadi baik ... Siapkan diri anda untuk ditarbiyyah bila masuk ke sini .. :)
InsyaAllah, anda bakal menjadi seorang yang cemerlang dunia dan akhirat ..

The Gateway to Garden of Knowledge and Virtue ..! 

...
Lets join us at CFS IIUM .. :)

Kenangan bersama sahabat semasa malam
 "Welcoming & Bai'ah Ceremony"