Halaman

Jumaat, Oktober 26, 2012

'Short Diary'

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
~ Salam UkhuwahFillah~ 

Alhamdulillah . 
Syukur kepada-Nya kerana diberikan kekuatan sekali lagi untuk menjengah ke blog ini yang dah lama juga tak terusik . 

Huh.. Rupa-rupanya lama jugak teratak ni dah terbiar , kalau labah-labah boleh bersarang, rasanya penuh dengan sawang dah teratak ni. Huhu. Teringat sekali hari tu ada seorang lelaki add aku kat Facebook dan tanya kenapa lama tak update blog . Huhu , rupa-rupanya ada jugak peminat blog ni, Terima Kasih diucapkan..! ;)  

Tapi, apa-apa pun ,kali ni aku ada nak kongsikan dengan pembaca-pembaca sekalian. Nak share kisah-kisah sebagai mahasiswa di Pusat Asasi, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia . :) 

'CFS = Centre for Foundation Studies'
Yeah ..! 

Sedar tak sedar dah satu semester aku belajar di 'Taman Ilmu dan Budi' ni. Baru je balik Miri semalam dan baru je habis Final Exam .. Huhu (doakan moga berjaya ye) . 

Setiap orang pasti mempunyai kisahnya tersendiri bila mana mereka berada dalam institusi pendidikan kan. ? Sedangkan disekolah pun 1001 kisah dah ada.. jadi entah menjadi ke berapa ribu kisah dah aku ada sekrang ni.. Haha . Rasanya kalau nak di buat novel kalah kot novel-novel Hilal Asyraf .. :P 


Ukhuwah Fillah .


Sebelum tu , aku nak kenalkan semua roommate aku yang aku sayang .. ^_^ 

1) Luqman
2) Amir Aizuddin ( Amir Panjang ) 
3) Ashraf ( Acap )
4) Akid 
5) Faiz
6 Amir Nabil ( Amir Boh )
7) Amirul Hakim ( Mirul )
8) Hafiz Ayob 
9) Adlin 
10 ) Solehuddin Al-Ayyubi ( Soleh ) 

Fuyoo..! Ramainya roommate aku .. Heheh , alhamdulillah, kami dibahagikan dengan 4 bilik di dalam satu 'rumah'.. Macam apartment la kiranya .. :D 

Teringat akan kata-kata Luqman sewaktu makan ramai-ramai sebelum mereka (Luqman,Hafiz,Amirul) balik bercuti. 

" Tak pe , nanti kita jumpa kat syurga " . 

" Ameen " - Semua . 

Allahu Rabbi . Terharu rasa hati mendengarnya, melihat betapa pentingnya kita dalam membina tali persahabatan ini diatas dasar keimanan kepada Allah dan untuk mendapatkan rahmat serta kasih dari-Nya.

Keindahan bersahabat kerana Allah ini hanya akan dirasai oleh mereka-mereka yang membinanya. Bezanya bersahabat yang biasa-biasa kerana bersahabat kerana Allah akan melahirkan yang luar biasa. :) 

Teringat kisah bersama mereka , bila bangun subuh saling kejut kawan-kawan, makan suap-suap , baring satu bantal , tidur satu tilam , solat jemaah sama-sama , jadi imam , tolong-menolong , angkat pakaian kawan , usrah dalam bilik bila habis maghrib , keluar sama-sama dan macam-macam lagi yang dilakukan bersama
 ( kecuali mandi la ye .. ) Hahah

Kadang-kadang gelak sama-sama , sedih pun sama-sama , bila salah seorang tak tahu sesuatu, ramai yang sedih membantu, bila salah seorang sakit, ramai yang prihatin, bila salah seorang lapar,masing-masing sedia kongsi makanan . Allah . Terasa bertuah sangat bila duduk disamping mereka . Terima kasih sahabat..! :)

Apa yang aku belajar dari mereka terlalu banyak , mengajar aku erti bersederhana dan menerima seseorang itu sebagai teman sekalipun dia tidak punya harta dan rupa. Moga kami termasuk dalam golongan yang menerima naungan-Mu di akhirat kelak Ya Allah .. :'( 

Mungkin belumlah cukup persahabtan kami ini sampai tahap tertinggi ukhuwah Fillah itu, namun InsyaAllah kami akan sama-sama membina tali persahabatan ini kearah apa yang Allah redha. InsyaAllah .. :) 


Mereka yang disayan.. ^_^
Amir Panjang (Kiri), Amirul Hakim , Faiz dan Acap..


Luqman . ^_^
Hafiz Ayob ^_^

Ini mereka. Walaupun tak semua ada dalam ni, cukuplah mereka ni je.. Hahah
 Mereka ni banyak membantu dan sedia dengar cerita-cerita aku dan saling sama-sama kongsi cerita terutama si Faiz.. :) Hhehe 

InsyaAllah, akan sama bilik hingga semester III.. :)


Kehidupan Kami ..

Yeah ..! 

Sejak masuk UIA ni, rasabila belajar tu dah lain seperti time sekolah dulu. Kalau time sekolah boleh di katakan aku kadang-kadang tidur masa cikgu mengajar, kat rumah nak belajar tu memang susah nak nampak la.. Haha , tapi bila dah masuk UIA ni , perubahan dah ada. Hehe , mula fokus dalam kelas dan study setiap malam. 

Itulah yang sepatutnya. tiada masa nak main-main dalam kelas dengan tugasan yang banyak dengan assigment,kuiz,presentation,homework lagi,exam lagi.. Huh.. 

Berusahalah semampu boleh. Jangan main-main.. ! Haha

Eh.. bukan aku cakap hidup mahasiswa ni hanya asyik ke kelas dan study.. No..! Enjoy jugak ye..! :D 

Malam habis study tu kadang-kadang masa tengok movie.. outing sama-sama.. main-main.. Hahah . kalau 24 hours depan buku susah jugak kan.. ;) Teringat kisah time tengok movie time seorang roommate keluar ambik air je, tapi si Faiz pergi kunci pintu bilik.Disebabkan sound effect yang gempak macam cinema, si Acap ketuk bilik pun dah tengar. Sampai nak habis cerita kami tengok baru tahu dia kat luar.. Hahah. Kesian dengar cerita dia, setiap 5 minit dia pergi ketuk pintu tapi tak da yang bukak .. Hahha
and hujung minggu memang akan order McDelivery.. :)

Hidup kami pun gila-gila jugak. Haha, kadang-kadang sampai tersembur jugak air dalam mulut dengan telah masing-masing . Dengan trademarknya, 'Ramadhon' ... Hahah 

Hidup ini memang anugerah, jadi jalani hidup ini dengan melakukan yang terbaik..! :) 


Penutup : 

Alhamdulillah. Panjang jugak aku mencarut kat sini eh.. Hahha

Tak pe, moga-moga ada bermanfaat untuk semua. InsyaAllah . Apa-apa pun , kehidupan ini satu anugerah dari-Nya dan antara nikmat paling besar Allah kurniakan adalah berada disamping mereka-mereka yang dekat dengan-Nya. :) 

Alhamdulillah . Rezki dapat masuk CFS, IIUM , terima kasih Allah ..! :) 

Syukuri apa yang kita ada. ! Moga Allah Redha . 





Persiapan akhir sebelum turun ke medan jihad ilmu..! :)

My Table..!! =)

Ok.. Bye..
Eh, jap.. 
Selamat Hari Raya Aidiladha.. ! ;)

Assalamualaikum .. :)






Tiada ulasan: