Halaman

Khamis, Mei 30, 2013

Aku Senior .. ?

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
~ Salam UkhuwahFillah ~


CFS , IIUM 
Aku Senior .. ?

Acah-acah je perkataan senior tu .. Haha

Apa-apapun , aku nak ucapkan selamat datang ke Taman Ilmu & Budi , atau " The Gateway to the Garden of Knowledge and Virtue " kepada adik-adik batch 95 . Yeah ..!

Tahniah sebab terpilih masuk UIA .. Ingat , selangkah ja kaki masuk UIA ni , kita masih di CFS lagi .. Heheh ,



Buat pelajar-pelajar baru mesti terfikir-fikir keadaan belajar kat CFS ni .. Hmm  , jangan risau belajar kat sini best .. Huhu .. :/

Seronok .. ? 

Muka mereka yang seronok .. 

Hmm , kalau nak dikata tentang keseronokkan tu , ye , ada masa kita seronok ada masa kita kurang ronok .. Apa-apapun , jangan risau dengan kehidupan di CFS ni , tak la teruk sangat .. :)

Semestinya kita banyak masa gembira dengan kawan-kawan , first week atau second week tu memang kita akan rapat ngan roommate kita , makan memang turun sekali .. tapi bila masing-masing dah mula kelas dan tak sama group , tengok la nanti sendiri .. Hahah

Apapun , keseronokkan tetap dirasa bila bersama di dalam bilik .. mungkin perasaan ni lebih kat budak FZ ngan ABC.. yang duduk UKC tu kureng sikit kot sebab 4 orang je sebilik .. Hahaha

Kalau nak kata stress study tu boleh la... biasala kan , ada masa kita study ok , ada masa tak berapa ok .. Yang penting kita try fokus dan enjoy dalam kelas .. Buat kerja yang lecturer bagi , assignment , dll . Study la jugak sebelum tido tu .. :)

Apa-apapun , bersedia dengan kehidupan di CFS , InsyaAllah satu suasana baru .. Jangan takut , enjoy ur life there ok ..! ;)


Suka Makan .. ? 

Erkkk .. pasal makanan ni dah muak dah rasanya makan sana .. Hahha , asyik-asyik ayam kat UKC.. -___-

Tapi jangan risau ada mamak Ali Bistro (Ali B) , Cafe E (Bawah Ali B) , Cafe UKC (kat UKC) , Cafe ABC (dalam ABC) , ZC ,KC , ngan AC... Yang duduk Aisyah tu , untung la sebab selalu kawan sisters selalu cerita makanan sana banyak dan sedap .. ada burger, oblong,..perghh .. dah try rasa memang terbaikk ..!

FZ ..? Yup , Mahallah FZ ni memang dianak tirikan sikit.. haha , tak la , sebelum ni mahallah ni memang tak da cafe , tapi sejak sem ni dah ada diubah suai kawasan bawah tu untuk cafe tapi tak da bukak lagi .. harap sem ni bukak la .. tak perlu la jauh-jauh pergi UKC sahur jalan macam zombie lalu padang .. -____-

Pasal makan lagi ? Hari selasa boleh keluar makan Pakapou , pergi pasar malam .. perghh.. kena try tau pakapou kat kedai area pasar malam tu ... Terbaikk ..! :D


Study Macam mana .. ? 


Study macam biasa je .. pergi kelas ikut jadual .. kalau kelas kol 2 , best la .. haha

Study memang kena struggle habis-habis , tak susah mana pun kalau study betul betul.. cewah , ayat macam budak 4 flat je .. -___-

Cari la senior-senior ka , kawan ka .. buat discussion sama-sama , pergi pejabat lecturer tanya soalan .. Jangan malu jangan segan .. watlek watpeace ..!

Kalau nak study , study je kat mana mana nak , kat LY ke.. Annex Building ..Block C,D,E ..SMAWP .. Library .. haa , berebut la je tempat , kadang-kadang penuh terutama musim exam .. memang full la semua tu..

Owh , jangan lupa bawak Al-Quran sekali dengan terjemahan .. Kamus sekali .. Arab ngan English .. Moga bermanfaat .. :)



Pakaian .. 

Pakaian tutup aurat .. Ikut dress code Allah dah bagi & ikut dress code UIA.. Heee ,

Awas ..! Ada spotcheck kat UIA ni , bila ada spotcheck tu salah satu petanda elaun nak masuk (kalau elaun tak masuk la) .. Hee

Kalau pandai lari dari guard ni , ok je.. cuma kadang guard ni benda remah pun nak jadi isu .. pernah jalan dalam UIA pakai t-shirt biasa , selipar , seluar track cuma nak tengok carrymark ..!! bukan ke kelas pun .. da kena sound ngan guard .. last last kena balik pakai kemeja ngan kasut semua pergi tengok carrymark je yang tertampal kat board .. -____- best kan .. ? Hahah

Kalau yang kena saman tu , minta la kurangkan dengan principle mahallah .. :)


Okeh .. cukuplah merapu kat sini ... Walaupun isi dengan tajuk post tak da chemistry .. Apa-apapun , selamat menjadi sebahagian keluarga CFS ye ... Jangan lupa selalu solat berjemaah ye nanti .. ^^



Okeh .. ! ;)

Jumpa di CFS ..!

Ahad, Mei 26, 2013

TeenACE

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
~ Salam UkhuwahFillah ~

................................................

Hari ni nak promote sikit program yang dianjurkan Langit Ilahi Consultancy iaitu ... Jeng Jeng Jeng ,...


Teen Award , Convention & Exhibition 
(TeenACE)

"Teen of Dignity , Leading Community"

Poster TeenACE
Ada Ustaz Hasrizal , Imam Muda Asyraf , Amin Idris , Hilal Asyraf and the geng ... Anwar Hadi , Adibah Awang , Aisyah Shakirah , Rabbani ... dan tetamu khas FATIH SEFERAGIC dari US .. :D 

Siapa tak kenal Fatih Seferagic ni pergi kat Youtube .. Hehe .. InsyaAllah kenal .. 



InsyaAllah akan join program TeenACE ni bersama kawan-kawan ..

Anda belum mendaftar .. ? Apa lagi .. ? Daftar la ... :)

.....

Klik link dibawah untuk maklumat lanjut dan pendaftaran ..

http://langitilahi.com/teenace/

Rabu, Mei 22, 2013

YeeHaa ..! Setahun berlalu ...

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
~ Salam UkhuwahFillah ~

..............

Alhamdulillah ,

Sedar tak sedar dah hampir setahun belajar di Pusat Asasi , Universiti Islam Atarabangsa Malaysia
(CFS, IIUM) . Fuyoo .. Haha

Masih segar dalam ingatan hari first aku jejak kaki ke CFS , apapun, aku malas nak cerita pasal tu lagi .. Sekarang aku dah habis 3 sem kat sana , InsyaAllah tinggal satu sem sebelum jejak ke Main Campus , Gombak.. ^^ (doa2kan ye)

Happynya Mereka ... ;D
Faiz , Hafiz , Akid , Adlin , Luqman

Nampak tak kegembiraan bila habis exam .. Hahaha
Jangan macam-macam sem 3 ni .. rasa macam nak pecah kepala belajar .. Huhu .. Subjek sem ni memang mencabar dan menakutkan .. Jeng Jeng Jeng ..

Alhamdulillah , semuanya dah kami lalui , tinggal tunggu keputusan je .. -___-  *cuak*


Ukhuwah Kami 

Alhamdulillah , selama 3 sem aku duduk sebilik dengan Akid , Amir , Luqman , Hafiz , Faiz , Acap , Amirul , ngan Adlin .

Apa yang menarik ialah sem 3 ni kitorang lebih rapat dan lebih banyak masa bersama .. Huhu .. Keluar sama-sama .. Dan kenal dah sikap setiap seorang antara kami ni . HAHAHA

Bukit Tabur ktorang naik , Malam Cinta Rasul ktorang pergi , i-City kitorang jelajah , dan macam-macam lagi la.. Haha .. Sem 3 ni memang banyak la kisah ktorang .. walaupun sem ni paling susah , tapi sem ni paling banyak keluar bersama .. dulu belajar je dalam bilik .. -__-

Semua aku masih ingat , kisah kena kejar anjing (tak akan dilupa) .. bahaya bukit tabur .. makan luar .. fly dari uia .. gerak pergi Malam Cinta Gaza kat TV Al-Hijrah sampai tak balik CFS .. hahaha

InsyaAllah , moga semuanya Allah Redha .. yang fly tu tak sure salah ke tak sebab lapar .. :D
hahha

Ukhuwah bukan dengan budak bilik je .. Classmate pun sama

Akhirnya sem 3 ni bilangan lelaki kelas aku bertambah jadi 3 .. Naquiyuddin , Ridza dan aku .. Kelas Understanding Islam pulak ramai 8 orang .. Haha .. ada senior Medic , Engine , dan ktorang budak HS Warrior . ^^

Moga kekal ukhuwah kami sampai syurga Ilahi . InsyaAllah .


Sem Paling Meriah ..! 

Meriah lah jugak sem 3 ni dengan program-program yang berlambak .. Setiap minggu ada je program yang dianjurkan .. sampai tak tau nak pergi yang mana satu ..

Dapat merasa Raudah Festival (RAFEST'13) dan Sport and Martial Art Carnival (SMAC'13) .. Tak terlibat apa-apapun untuk semua ni cuma jadi pembeli makanan dan supporter .. :D

Walaupun meriah , study pun kena "meriah" . Kelas pun bertambah meriah dengan adanya Naqi .. ;D

Ustazah Arab yang baik , classmate yang gila (hahahha) , Lect semuanya baik dan sempoi .. Perghh.. memang best la sem 3 ni .. Harap sem 1 13/14 nanti best jugak la ..


Perpisahan dengan Faiz 

Dalam kegembiraan sem 3 , kitorang sedih sebab kena berpisah dengan sahabat dan teman kami Muhammad Faiz Bin Isa yang akan ke Gombak .. Huhu

Apa-apapun , didoakan semoga kejayaan selalu bersamanya .

InsyaAllah , nanti nak buat satu entry pasal Paih Kedah ni.. ;D


Hidup Perlu Diteruskan 

Perghh .. ayat ..

Yup , hidup perlu diteruskan

Walaupun subjek sem depan pun sama macam sem ni , 'membunuh' .. InsyaAllah semuanya kena hadapi dengan baik .. Harap bahasa Arab exampted ngan English .. :D

Mohon doa .. :)

Jum , selamat menikmati gambar-gambar kenangan sem 3

..........................................................

Bakal-Bakal Mahasiswa yang berkata tentang perjuangan .. Hahahha

Hari Last bersama Faiz 

Malam Cinta Rasul @ Dataran Merdeka

Kayuhan Patriotik @ Putrajaya

Keluarga HS Warrior ..! 

Kanak-kanak Ribena di i-City

Putrajaya Kami Tawan .. Haha

---- @ Masjid Besi , Putrajaya

Bukit Tabur

---------------------------------
Ok .
Wassalam .

:)

Khamis, Mei 09, 2013

" Zombie ? "

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
~ Salam UkhuwahFillah ~


" Terbang " 

Ok .. Harap faham makna " terbang " tu ye.. :)

Hari Isnin lepas , sempat fly keluar pergi mamak dekat Jaya One dengan 3 orang roommates yang lain . Kol 2 pagi keluar dari pintu rahsia dan berjalan ke mamak dan makan la .. ^^

Habis je makan , kitorang masih belum mengantuk lagi .. Mata masih lagi segar , so kitorang jalan la kemana kaki ni nak melangkah .. Siap ambik gambar kat tengah jalan lagi .. Masa tu memang macam apa dah kat tengah jalan tu .. jalan macam zombie la .. Huhu

Tu permulaan kembara malam tu .. permulaan kepada sebuah kembara yang seronok dan menakutkan .


Kembara Kami . 

Yup .. Inilah kembara kami awal pagi masa orang ramai tengah tidur menanti hari esok .. Huhu
Lepas ambik gambar dekat lembu kilang Dutch Lady , ktorang berempat bergerak entah kemana sampai kawasan perumahan cina.. Huhu

Lalu je sunyi sepi dan tiba-tiba ...... anjing menyalak ..

Hahah.. semua lari dan berhenti kat satu tempat .. bila berhenti je jumpa satu group anjing dan ktorang teruskan berlari ke simpang yang seterusnya .. rilex punya rilex, kitorang tak sedar yang anjing tadi begerak ke simpang tu dari belakang kedai dannnnn kitorang kena kejar .... :/

Hahha ... cuak gila .. kitorang lari sampai kitorang sendiri tak tau kat mana .. Cuba bergerak ikut jalan cross country masa SMAC ari tu , tapi kena lalu depan rumah orang cina lagi yang banyak anjing ..

Apa-apapun , kitorang teruskan berjalan walaupun kitorang dah mula sesat dalam kawasan perumah tu.. Huhu.. punyalah berjaga-jaga risau dengan anjing .. Batu penuh kat tangan aku .. :D

Jalan punya jalan , lalu satu kawasan rumah ni , ttba anjing menyalak kat ktorang dan boleh pulak anjing lain join sekali.. masa tu adalah part yang paling seram .. sekampung anjing menyalak kat ktorang.. walaupun semua anjing tu dalam pagar , takut tu tetap ada kalau-kalau ada anjing lain yang lepas or berkeliaran.. dan alhamdulillah , kitorang selamat kat situ,...

Next ktorang masuk satu simpang , sambil jalan, keluar 3 ekor anjing hitam nak kejar dan kawan kawan boleh terus lari pulak ... aku time tu masih berdiri tak berlari sambil tengok anjing .. lutut bergetar..

"Din cepat la... " Hafiz jerit ... and baru la aku lari selaju yang boleh .. (Hafiz kata aku lari macam jogging)

Perghhh.. aku tak tau perasaan malam tu , fikir mampus la kalau anjing gigit ... Hahaha

Lepas je kejadian tu , diorang punyalah try untuk protect aku .. jaga aku.. huhu , terharunya.. Amir kata         " kita anggap Din ni adik kita tau.. kita kena jaga Din " Rasa sedihnya.... huhu

Kitorang jalan malam tu macam main game dah , sorang tengok depan .. sorang tgk kanan .. aku tengok kiri .. and sorang lagi tengok belakang.. sentiasa berjaga-jaga dengan "zombie" yang nak attack..

Entah kitorang makin sesat pulak sampai jumpa highway mana ntah... jumpa tol bagai... time tu dah rasa lega gila-gila dan buang batu sebab dah tak perlu berada dalam kawasan perumah cina tu lagi.. Hahah.. Tapiiiiii ... kena masuk balik sebab ikut highway ni kena pusing jauh untuk balik UIA.. kitorang kena pakai GPS nak cari jalan balik... bukak GPS je tengok kedudukan kitorang masa tu 1.4km dari UIA.. hahhaa.. jaohnya...

Hafal jalan and sentiasa berhati-hati .. Aku bukak selipar sambil tangan pegang kayu .. kitorang jalan sesenyap yang boleh supaya anjing tak dengar and menyalak beramai-ramai ... Huhu

Alhamdulillah , dengan bantuan GPS kitorang dapat keluar dari kesesatan.. Haha.. jumpa jalan balik ke cfs .. Bila dah kat jalan tu , baru aku boleh gelak-gelak  ... Hahaha


Hmmm.. ni je la cerita kosong aku .. hahaha..

Saja nak tulis kat blog ni.. InsyaAllah , nak post yang lebih bermanfaat esok esok.. :D

Bye.. Assalamualaikum.. !

Hati-hati selalu.. anjing dimana-mana..